Verlies en rouw

We verwerken allemaal op onze eigen manier en op ons eigen tempo

Tijd heelt niet altijd alle wonden

Wanneer we iets verliezen wat ons dierbaar is geweest, rouwen we. Dit betekent dat we het verlies proberen te verwerken. De aanleiding en intensiteit van een rouwproces is voor iedereen anders. Zo kan je rouwen na het verlies van werk, het verliezen van een partner, verlies van onze gezondheid of van de hoop op het vervullen van een kinderwens.

We verwerken verlies allemaal op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Hier kunnen veel verschillende gedachtes en emoties bij komen zoals het verlies niet kunnen geloven (onwerkelijk), verdriet, schuldgevoelens, boosheid, een gevoel van falen, eenzaamheid, somberheid en angst voor de toekomst. Er kunnen ook lichamelijke signalen zijn waaraan je kan merken dat je rouwt, bijvoorbeeld vermoeidheid, verminderde eetlust, gespannen spieren, minder goed slapen, hoofdpijn of onrust.

Inzet psycholoog bij verlies en rouw

Als jij of je omgeving het gevoel heeft dat het niet goed gaat met de verwerking van een verlies is het goed om een psycholoog in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je langdurig somber blijft, als je blijvend eet- of slaapproblemen ervaart, als je probeert om de pijn niet te voelen door middelen of medicijnen te gebruiken, of als je om wat voor reden dan ook voelt dat je niet jezelf bent.

Een psycholoog kan je helpen om alle gevoelens en gedachtes die er zijn rondom je verlies onder ogen te zien en een plek te geven, zodat je de draad van je leven weer op kunt pakken.

Herken je het omschreven plaatje? En ben je benieuwd of MC2 iets voor je kan betekenen? Neem contact met ons op of schrijf je in voor ons Inloop Spreekuur (ISU)

Meer informatie over het ISU

© copyright 2025 mctwee.nl - Alle rechten voorbehouden. | Cookies | Privacyverklaring