Voor de beste mobiele ervaring is deze website alleen in portret modus te bekijken

Mobile menu

Klachtbeeld


Psychologie

Er zijn een groot aantal klachten/klachtbeelden/symptomen die te maken hebben met de psyche. Sterker nog: wij van MC2 zijn van mening dat alles rondom gezondheid te maken heeft met de psyche. Of het nu gaat om dat wat je weet over je eigen klachtbeeld, hoe je erover denkt, wat je ermee doet, maar ook hoe de klachten zich uiten bij je, heeft te maken met psychologie. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je knie is het weliswaar niet zo dat de last blijft bestaan wanneer je deze niet op “denk”-niveau aanpakt, maar het inzetten van je denken heeft wel invloed. Je denken maakt onderdeel uit van je totale gezondheid en maakt jou als persoon uniek met hoe jij omgaat met bepaalde problematiek. De vraagstukken zijn van persoonlijk niveau. Jij gaat ermee om zoals jij dat wil, kunt of mag (soms zelfs moet) van jezelf. Daardoor lopen mensen soms vast in patronen, vicieuze cirkels.

Mensen die onze praktijk bezoeken zijn met name mensen die een combinatie ervaren van mentale en fysieke last. We noemen dit psychosomatiek: Je fysieke last is van invloed op je denken en je denken op je fysieke last. Maar om erachter te komen wat nu de “kip” is of het “ei” maken dit soort vraagstukken vaak complex. Soms zijn er gedachten aanwezig die mensen over grenzen doet bewegen wat leidt tot burn-outachtig reageren. Klachtbeelden in deze categorie (wat men noemt “onbegrepen lichamelijk klachten”) hebben meer nodig dan fysiotherapie of psychologie alleen. Een combinatie van fysiek en mentaal aanpakken is nodig om zo’n vicieuze cirkel te doorbreken. Omdat er dan meer nodig is, worden er vaak MDP’s voorgesteld.

Daarnaast zijn er psychologische vraagstukken (en deze zijn tevens van harte welkom bij MC2) die als minder complex worden gekenmerkt, ondanks het feit dat deze enorm tot last kunnen zijn. Hierbij valt te denken aan onzekerheid, omgaan met hyperactiviteit, je somber voelen, niet goed om kunnen gaan met je partner of moeite hebben met je uiten naar je vriend of vriendin. Dan zijn er kortere trajecten voorhanden die je kunnen helpen met het ontwikkelen van nieuwe handvatten om je vraagstuk tot een goed einde te kunnen helpen.

Klachtbeelden als symptoom-somatisch vraagstukken, onbegrepen lichamelijke klachten, burnoutachtige dynamiek, trauma’s, depressies, angsten, emotieregulatie-problematiek, seksuele problematiek zijn voorbeelden van DSM-V-vraagstukken die je onze therapeuten voor kunt leggen.

Aanpassingsstoornissen en relationele problematiek worden sinds enkele jaren niet meer vergoed door de ZorgVerzekeraars. Om met deze vraagstukken aan de slag te gaan verwijzen we je graag naar passende andersoortige hulpverlening (bv. relatietherapeut of coach). Problematiek op het gebied van persoonlijkheid/psychiatrie wordt doorverwezen naar onze collega’s binnen het SGGZ (Specialistische GGZ). Problematiek op gebied van verslaving- en/of middelengebruik wordt doorverwezen naar collega Novadic Kentron.

Terug